Perodua bakal hasilkan Myvi GT versi produksi untuk dijual, tetapi dengan spesifikasi jauh lebih murah

Apa yang paling disebut-sebut orang ketika Kuala Lumpur International Motor Show (KLIMS) tahun lalu? Sudah tentu salah satu konsep Perodua iaitu Myvi GT – sebuah Myvi generasi ketiga yang diberikan pelbagai kelengkapan yang jauh lebih sporty dari model standard. Persoalannya, adakah Myvi GT ini akan diproduksi memandangkan ia menjadi buah mulut orang ramai tahun lalu?

Ketika pembentangan prestasi jualan Perodua untuk setengah tahun 2019, presiden dan CEO jenama tersebut, Datuk Zainal Abidin Ahmad mendedahkan bahawa sebuah model Myvi yang lebih sporty akan didedahkan tidak lama lagi. Model berkenaan tidak mengambil spesifikasi Myvi GT sepenuhnya kerana ia akan menghasilkan sebuah model yang terlalu mahal.

Tetapi, ia bakal menampilkan ciri-ciri lebih garang dengan bampar yang lebih agresif dan sebagainya, bagi menghasilkan model lebih sporty yang masih mampu milik, juga sebagai versi produksi Myvi GT.

Di KLIMS 2019, Myvi GT tampil bukan sahaja dengan kit badan yang lebih garang, malah hadir dengan suspensi boleh laras, rim 17-inci lima-jejari berkembar berwarna hitam, dibaluti tayar Bridgestone Potenza Adrenalin RE003, sistem brek Brembo dan pelbagai lagi. Dalam kabin, ia menerima roda stereng rata di bawah diperbuat dari gentian karbon, bersama tempat duduk bucket serta balutan-balutan Alcantara.Buat masa sekarang, Myvi hadir dengan model Advance 1.5 automatik sebagai model tertinggi, dijana enjin 2NR-VE 1.5 liter Dual VVT berkuasa 102 hp/136 Nm bersama sistem upholsteri kulit, pemain audio utama skrin sesentuh dengan navigasi dan SmartLink serta sistem bantuan pemanduan Advanced Safety Assist (ASA), dijual pada harga atas jalan RM 52,186.23.

Sehingga kini versi SE untuk Myvi generasi baharu tersebut masih lagi belum muncul, dan model lebih sporty yang diperkatakan berkenaan mungkin akan mengambil tempat tersebut. Seperti Myvi SE generasi kedua, ia hanya menampilkan ciri lebih sporty hanya pada aspek esterika semata-mata, dan ini berkemungkinan besar akan diteruskan pada versi baharu tersebut.

Source: Read Full Article