JPJ umum syarikat korporat dan swasta kini boleh mohon untuk miliki nombor pendaftaran khas

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) telah membuka permohonan kepada syarikat korporat dan swasta untuk untuk memiliki nombor pendaftaran khas kenderaan mulai 26 Julai lalu.

Menurut Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Datuk Seri Shaharuddin Khalid, setiap permohonan syarikat dikenakan bayaran sebanyak RM5 juta di mana pemohon yang berjaya akan diberikan nombor bermula dari angka 1 sehingga 1,000, manakala bayaran RM1 juta akan dikenakan bagi permohonan 1,000 nombor berikutnya bermula dengan nombor 1,001.

“Contoh, sekiranya syarikat PETRONAS berminat untuk memiliki nombor pendaftaran khas kenderaan, nombor pendaftaran pada kenderaan akan bermula dengan PETRONAS diikuti nombor 1 sehingga nombor terakhir,” ujarnya seperti yang dilaporkan oleh Bernama.

Jelasnya lagi, syarikat pemohon juga dibenarkan menjual nombor pendaftaran yang diperoleh pada nilai yang ditetapkan masing-masing kepada pihak yang berminat untuk mereka menjana pendapatan tambahan. Di mana siri nombor khas itu dibenarkan dijual sepanjang masa sehingga angka terakhir.

Shaharuddin berkata kebenaran itu diberikan susulan langkah kerajaan memberi kelonggaran kepada universiti awam (UA) untuk mempunyai nombor pendaftaran khas kenderaan bagi menjana pendapatan universiti, seperti yang diumumkan oleh Menteri Pengangkutan Anthony Loke minggu lalu.

Menurut Loke, kerajaan memberi kelonggaran kepada UA mempunyai nombor pendaftaran khas kenderaan di mana dana menerusi penjualan nombor plat khas itu boleh digunakan untuk tujuan penyelidikan dan pembangunan universiti. Di mana bayaran sebanyak RM500,000 dikenakan bagi setiap permohonan nombor plat khas itu dan UA akan diberikan sebanyak 10,000 nombor bermula dari nombor 1 sehingga 9999, dengan tempoh tiga tahun diberikan untuk menjalankan penjualan nombor tersebut.

Related Cars for Sale on

Source: Read Full Article