Ditanya berjuta kali berkenaan Toyota Supra A90 manual, ini jawapan ketua Jurutera Tetsuya Tada

Ketua jurutera pembangunan Toyota Supra A90, Tetsuya Tada mendakwa beliau telah ditanya sebanyak “100 juta kali” di seluruh dunia berkenaan adakah Supra generasi baharu ini akan dilengkapi dengan transmisi manual pada masa akan datang? Soalan ini telah ditanya sejak sebelum Supra A90 didedahkan secara rasmi lagi, namun kali ini apa bila ditanya soalan sama oleh DriveTribe ketika model berkenaan dilancarkan di Eropah, jawapan Tada sedikit berbeza.

“Orang ramai perlu terlebih dahulu mencuba kotak gear automatik ini. Tetapi perlu mengujinya dengan minda yang terbuka. Jika telah memandunya dan orang ramai masih mahukan manual, sudah tentu sebagai sebuah kereta sport normal ia akan dikemaskini setiap tahun – dan kami akan memperkenalkannya,” kata Tada.

Menurutnya, sebelum ini ada sebuah laman web yang membuat undian bagi bertanyakan orang ramai apa yang mereka mahu ada pada Supra A90, dan transmisi manual sentiasa berada pada senarai permintaan tertinggi. Jadi selepas kereta tersebut didedahkan, Tada mahu orang ramai mencubanya dahulu kemudian berikan semula respon sama ada mereka masih mahukan kotak gear manual atau tidak.


“Kami akan mempertimbangkannya dan ia sudah pun diuji,” jelas Tada. Sebelum ini, pembantu ketua jurutera Masayuki Kai juga pernah mendedahkan bahawa Supra A90 dengan kotak gear manual sebenarnya sudahpun dihasilkan dan ia dari versi pemanduan sebelah kanan.

“Ia masih belum diputuskan [pengenalan transmisi manual], dan ia akan bergantung kepada maklum balas dari pasaran, kami akan membuat keputusan adakah kami patut memperkenalkan transmisi manual,” kata Kai.

Toyota Supra generasi kelima ini mendapat pelbagai reaksi dari seluruh dunia kerana ia berkongsi platform dan enjin yang sama dengan BMW Z4. Walau bagaimanapun, dunia ubahsuai di Jepun sendiri nampaknya tidak ada masalah untuk menerima kehadiran kereta sport tersebut.

Awal tahun ini, dua buah Supra A90 telahpun diubahsuai bagi digunakan dalam kejohanan drift D1GP Jepun. Manakala tuner ‘otai’, HKS bersama ikon Supra JZA80, Manabu ‘Max’ Orido juga sudah mula menguji berberapa peralatan prestasi aftermarket untuk Supra generasi baharu tersebut.

Source: Read Full Article